foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Oferta

współpracy z przemysłem

« wstecz

 
 

  • Analizy surowca i produktu gotowego:
1) fizyko-chemiczne:
- analizy podstawowe (sucha masa, ekstrakt, kwasowość, pH)
- metabolity pierwotne: cukry, białko, tłuszcz

- substancje aktywne biologicznie: witaminy (C, D2/D3), związki fenolowe (ogółem, antocyjany, flawonoidy), barwniki (karotenoidy, chlorofil, likopen)

- błonnik pokarmowy, pektyny
- szczawiany
- właściwości przeciwutleniające (FRAP, DPPH, ABTS)
- barwa w systemie L*a*b*
- tekstura
2) mikrobiologiczne:
- oznaczenie liczby drożdży i pleśni
- ogólna liczba drobnoustrojów mezo- i psychrofilnych
- oznaczanie liczby bakterii fermentacji mlekowej
- oznaczanie liczby bakterii z grupy coli
3) ocena organoleptyczna.

4) ocena właściwości reologicznych (lepkość sosów, tekstura produktów owocowych i warzywnych)

  • Izolacja i wstępne oczyszczanie polisacharydów biologicznie aktywnych z owocników grzybów wyższych
  • Technologia produkcji wyrobów owocowych, warzywnych i grzybowych
  • Pomoc w opracowaniu technologii produkcji serów zagrodowych (kwasowych, podpuszczkowych) z mleka krowiego, koziego.
 
Kontakt:

Kierownik Katedry:

prof. dr hab. Waldemar Gustaw
tel: 81-462-33-06
e-mail: waldemar.gustaw@up.lublin.pl